×

CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA İSTANBUL ANKARA İZMİR 5 NİSAN 2024 | Cuma namazı kaç rekat, nasıl kılınır? Cuma namazı kaçta? Diyanet ile il il (tüm illerin) cuma namazı saati ve kılınışı

Cuma namazı saati İstanbul, Ankara, İzmir ve vilayet il Diyanet tarafından yayınlandı. Mübarek Kadir Gecesi’nin de idrak edileceği 5 Nisan tarihinde camilere gidecek olan Müslümanlar, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “namazvakitleri.diyanet.gov.tr” internet adresinden cuma namazı saatlerini öğrenebilecekler. Farzdan evvel dört rekât, farzdan sonra dört rekât olmak üzere sekiz rekât sünnet ve iki rekat farz olarak kılınan cuma namazı vakitleri vilayet il değişiyor. Tüm vilayetlerde farklı saatlerde kılınacak olan cuma namazı öncesi, mescitlerde “Kadir Gecesi: Kur’an’la Aydınlanan Gece” bahisli cuma hutbesi okunacak. Hutbede Kadir Gecesi’nin ehemmiyeti anlatılacak. Pekala, cuma namazı nasıl kılınır, cuma namazı kaç rekat? 5 Nisan öğlen ezanı saat kaçta okunuyor? İşte, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve vilayet il cuma namazı saati ve kılınışı hakkında detaylar.

5 Nisan cuma namazı kaçta kılınacak? sorusu cuma günüyle bir arada gündeme geldi. Vilayet il cuma namazı vakitleri Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “namazvakitleri.diyanet.gov.tr” internet adresinden erişime açıldı. Mübarek cuma gününde namaz ibadetlerini idrak etmek üzere ikamet ettikleri en yakın mescitlere yanlışsız yönelecek olan vatandaşlar, ‘cuma namazı nasıl kılınır, cuma namazı kaç rekat?’ gibi sorulara Diyanet ile yanıt alabilecekler. Bu hafta Kadir Gecesi’nin de idrak edileceği cuma gününde, tüm vilayetlerde Kadir Gecesi’nin önemini anlatan cuma hutbesi okunacak. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayımladığı bilgilere nazaran cuma namazı saati İstanbul’da 13:12 olacak. Diğer illerin cuma namazı saatini hurriyet.com.tr üzerinden de öğrenebilirsiniz. İşte, cuma namazı kaçta, ne zaman? sorularının yanıtı ve il il 5 Nisan cuma namazı vakitleri.

CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “namazvakitleri.diyanet.gov.tr” internet sitesi üzerinden, vilayet il 5 Nisan 2024 tarihli cuma namazı saatleri belirli oldu. Bu hafta cuma namazı vakitleri şöyle olacak;

İSTANBUL: 13:12

ANKARA: 12:56

İZMİR:13:19

BURSA:13:11

KOCAELİ: 13:08

İllere nazaran 81 ilin cuma namazı saatleri için aşağıdaki temasa tıklayın.

VİLAYET İL CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYIN

CUMA NAMAZI KAÇ REKAT?

Cuma namazının farzı iki rekâttır. Bunun yanında farzdan evvel dört rekât, farzdan sonra dört rekât olmak üzere sekiz rekât da sünneti vardır (Kâsânî, Bedâî’, I, 269).

İmam Ebû Yusuf’a ve İmam Muhammed’e nazaran ise farzdan sonra kılınacak sünnet bir selamla dört ve bir selamla iki rekât olmak üzere toplam altı rekâttır. Bu görüşün Hz. Ali’den rivayet edildiği nakledilmektedir (Kâsânî, Bedâî’, I, 285).

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan alınan bilgilere göre Cuma namazının kılınışı şu şekildedir;

Öğle ezânı okununca, önce dört rek’at Cum’a namazının birinci sünneti kılınır.

Niyet ederken:

“Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya” denilir.

Bu namaz tıpkı öğlen namazının birinci sünneti üzere kılınır.

İlk rekatta evvel Sübhaneke okunur. Sonra Euzü Besmele çekilir.

Bütün rekatlarda Fâtiha ve zamm-ı müddet okunur.

İlk oturuşta yalnızca Etteahiyyatü okunur.

Son oturuşta:

Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik, Rabbena duaları okunur.

Sonra, câmi’ içinde, ikinci ezân okunur.

Sonra, İmam hutbe okumak için minbere çıkar. Hutbe okunur.

Hutbe okunurken cemâ’atin namaz kılması ve konuşması tahrimen mekruhdur.

Hatîb efendi duâ ederken, cemâ’at sesli âmîn demez. İçinden sessiz denir.

Namaz kılarken yapması harâm olan her şey, hutbe dinlerken de harâmdır.

Hutbe okunup bittikten sonra müezzin kamet getirir.

Sonra, cemâ’at ile iki rek’at Cum’a namazının farzı kılınır. Bu namaz birebir sabah namazının farzı üzere kılınır.

Niyet şöyle edilir: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama”

Sonra, dört rek’at son sünneti, Niyeti şöyledir: “Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya”.

Bu sünnetde tıpkı birinci sünnet üzere kılınır. Böylelikle temel itibariyle Cuma namazı farzı ve sünnetleriyle birlikte kılınmış olur.

Son sünnetin akabinde zuhr-i ahir, niyetiyle dört rekat daha namaz kılınmaktadır. Niyet edilirken şöyle denilir:

“Niyet ettim Allah rızası için edâsı üzerime olup da henüz üzerimden sâkıt olmayan en son öğle namazının farzına”. Bu halde niyet edilirse, şayet o günün cuma namaz koşullarında bir noksanlıktan ötürü kabul olunmamışsa, öğlen namazı kılınış olur. Kabul olunmuşsa, en son kazaya kalmış öğlen namazına sayılır.

Bundan sonra, iki rek’at vaktin sünneti kılınır.

“Niyet ettim Allah rızası için Vaktin sünnetine” diye niyet edilir. Cum’a sahîh olmadı ise, bu on rek’at, öğlen namazı olur. Bundan sonra, Âyet-el-kürsi ve tesbîhler okunup, duâ edilir.