×

CUMA NAMAZI SAATİ İstanbul, Ankara, İzmir 19 Nisan | Cuma namazı saat kaçta? Cuma namazı kaç rekat, nasıl kılınır? Diyanet ile il il cuma namazı saatleri bilgisi (namaz vakitleri)

Cuma namazı kaçta kılınacak, 19 Nisan 2024 Diyanet’in ‘namazvakitleri’ ekranı ile yanıt buldu. Müslümanların ibadetlerini idrak edeceği cuma günü öncesi cuma namazı saati İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Türkiye’nin 81 ili için yayınlandı. Bu hafta mescitlerde “Hayatın Her Alanında Öfkemize Hâkim Olalım” bahisli cuma hutbesinin okunmasının akabinde, cuma namazı için vatandaşlar saf tutacaklar. vilayet il 19 Nisan cuma namazı saati tüm vilayetlerde değişecek. Cuma namazı öğlen ezanıyla, farzdan evvel dört rekât, farzdan sonra dört rekât olmak üzere sekiz rekât sünnet ve iki rekat farz olarak kılınıyor. Pekala, cuma namazı kaçta kılınacak, kaçta okunur? Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? İşte, vilayet il 19 Nisan cuma namazı vakitleri ve detaylar.

Cuma namazı saati ve vakitleri 19 Nisan Cuma günü namaz kılacak olan Müslümanların gündemine geldi. İstanbul, Ankara, İzmir cuma namazı vakitleri ile 81 ilin cuma namazı saati Diyanet’in namazvakitleri ekranından paylaşıldı. Vatandaşlar hutbenin okunmasının ardından kendi yaşadıkları illerin cuma namazı vakitlerine göre saf tutacaklar. Cuma namazı öğle ezanıyla, beraber kılınacak. Abdestlerini alarak yaşadıkları yerdeki en yakın camiye gidecek olan Müslümanlar cuma namazı vakitlerini Diyanet’in namaz saatleri ekranından görüntüleyebilecekler. Diyanet bilgisine nazaran 19 Nisan’da cuma namazı İstanbul’da 13:08’de okunacak ezanla kılınacak. Peki, 19 Nisan cuma namazı saat kaçta? İşte, tüm illerin cuma namazı saatleri bilgisi.

CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “namazvakitleri.diyanet.gov.tr” internet sitesi üzerinden, vilayet il 19 Nisan 2024 tarihli cuma namazı saatleri belirli oldu. Bu hafta cuma namazı vakitleri şöyle olacak;

İSTANBUL: 13:08

ANKARA: 12:53

İZMİR: 13:16

ADANA:12:43

BURSA: 13:08

İllere nazaran 81 ilin cuma namazı saatleri için aşağıdaki irtibata tıklayın.

VİLAYET İL CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYIN

CUMA NAMAZI NE KADAR SÜRER?

Cuma namazı ortalama 45 dakika ile 1 saat ortası sürebilmektedir. Cuma namazının kaç dakika süreceği, namaza giden kişinin zühr-ü ahr üzere namazları kılıp kılmamasına da bağlıdır.

CUMA NAMAZI KAÇ REKAT?

Cuma namazının farzı iki rekâttır. Bunun yanında farzdan evvel dört rekât, farzdan sonra dört rekât olmak üzere sekiz rekât da sünneti vardır (Kâsânî, Bedâî’, I, 269).

İmam Ebû Yusuf’a ve İmam Muhammed’e nazaran ise farzdan sonra kılınacak sünnet bir selamla dört ve bir selamla iki rekât olmak üzere toplam altı rekâttır. Bu görüşün Hz. Ali’den rivayet edildiği nakledilmektedir (Kâsânî, Bedâî’, I, 285).

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan alınan bilgilere göre Cuma namazının kılınışı şu şekildedir;

Öğle ezânı okununca, önce dört rek’at Cum’a namazının birinci sünneti kılınır.

Niyet ederken:

“Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya” denilir.

Bu namaz birebir öğlen namazının birinci sünneti üzere kılınır.

İlk rekatta evvel Sübhaneke okunur. Sonra Euzü Besmele çekilir.

Bütün rekatlarda Fâtiha ve zamm-ı mühlet okunur.

İlk oturuşta yalnızca Etteahiyyatü okunur.

Son oturuşta:

Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik, Rabbena duaları okunur.

Sonra, câmi’ içinde, ikinci ezân okunur.

Sonra, İmam hutbe okumak için minbere çıkar. Hutbe okunur.

Hutbe okunurken cemâ’atin namaz kılması ve konuşması tahrimen mekruhdur.

Hatîb efendi duâ ederken, cemâ’at sesli âmîn demez. İçinden sessiz denir.

Namaz kılarken yapması harâm olan her şey, hutbe dinlerken de harâmdır.

Hutbe okunup bittikten sonra müezzin kamet getirir.

Sonra, cemâ’at ile iki rek’at Cum’a namazının farzı kılınır. Bu namaz tıpkı sabah namazının farzı üzere kılınır.

Niyet şöyle edilir: “Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama”

Sonra, dört rek’at son sünneti, Niyeti şöyledir: “Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya”.

Bu sünnetde birebir birinci sünnet üzere kılınır. Böylelikle temel itibariyle Cuma namazı farzı ve sünnetleriyle birlikte kılınmış olur.

Son sünnetin akabinde zuhr-i ahir, niyetiyle dört rekat daha namaz kılınmaktadır. Niyet edilirken şöyle denilir:

“Niyet ettim Allah rızası için edâsı üzerime olup da henüz üzerimden sâkıt olmayan en son öğle namazının farzına”. Bu formda niyet edilirse, şayet o günün cuma namaz kaidelerinde bir noksanlıktan ötürü kabul olunmamışsa, öğlen namazı kılınış olur. Kabul olunmuşsa, en son kazaya kalmış öğlen namazına sayılır.

Bundan sonra, iki rek’at vaktin sünneti kılınır.

“Niyet ettim Allah rızası için Vaktin sünnetine” diye niyet edilir. Cum’a sahîh olmadı ise, bu on rek’at, öğlen namazı olur. Bundan sonra, Âyet-el-kürsi ve tesbîhler okunup, duâ edilir.