×

Ekonomide bu hafta nasıl geçti?

Geçen ay faiz artırımlarına orta veren ABD Merkez Bankası (Fed) Temmuz ayı toplantısında siyaset faizini beklentiler dahilinde 25 baz puan artırdı. Faizler böylelikle 2022’den beri 11. defa artırıldı ve 22 yılın en yüksek düzeyine çıktı. Karar metninde daha fazla faiz artışına açık kapı bırakıldı, enflasyonu düşürmek için ek sıkılaştırmanın ölçüsünün değerlendirileceği belirtildi.

AMB SIKILAŞMAYA DEVAM ETTİ

Avrupa Merkez Bankası (AMB) sıkılaştırma sürecine yeni faiz artışı kararıyla devam etti. 25 baz puanlık artış geçen yılın Temmuz ayından bu yana verilen 9. artış kararı oldu. Kararın akabinde basın toplantısı düzenleyen AMB Lideri Christine Lagarde, Eylül ve sonrası için alınacak kararlara ait olarak açık fikirli olduklarını tabir etti.

TCMB’NİN ENFLASYON KESTİRİMİNDE KESKİN ARTIŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yeni lideri Hafize Gaye Erkan birinci enflasyon raporu sunumunda bankanın yıl sonu enflasyon varsayımlarında keskin bir üst istikametli revizyona gittiğini açıkladı.

Erkan, bir evvelki Enflasyon Raporu’nda yüzde 22,3 olarak öngörülen 2023 yıl sonu TÜFE varsayımının yüzde 58’e yükseltildiğini açıkladı. Erkan, para siyaseti ve miktarsal sıkılaşma tedbirlerinin enflasyon ana trendine olumlu tesirinin 2024 ikinci çeyrekte görülmeye başlanacağını söyledi.

MERKEZ BANKASI’NDA LİDER YARDIMCILARI DEĞİŞTİ

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda üç lider yardımcısının misyonuna son verildi. Vazifeden alınan isimlerin yerine Lider Yardımcılığı vazifelerine Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan atandı.