×

Hatay’daki asbest tehlikesi The Guardian’da: Moloz temizleme şekli daha çok ölüme yol açar mı?

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat zelzelelerinin üzerinden altı ay geçti. Büyük yıkımın yaşandığı başta Hatay olmak üzere 11 ilin kimilerinde enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Kaldırılan molozlarla birlikte ortaya çıkan asbest tehlikesi ise The Guardian gazetesinde, “Moloz temizleme şekli daha çok ölüme yol açar mı?” başlığıyla yer buldu.

Bir çorbacı dükkânının sahibi olan Yılmaz Can, kavurucu sıcakların hakim olduğu bu yaz periyodunda pencerelerini açamamaktan duyduğu hayal kırıklığıyla alnını silerek The Guardian’a, “Bu molozlar tehdit oluşturuyor. İçinde asbest ve ceset parçaları var” dedi.

Öte yandan haberde, molozları kıran şirketlerin tozun yayılmasını engellemek için su püskürtmesi gerektiği ancak Hatay’da bu tıp tedbirler nadiren alındığı söz edildi. Avukat Ecevit Alkan

Guardian’ın aktardığına göre, Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, depremlerden hemen sonraki günlerde seçildiğini söylediği moloz yığma alanları için AFAD’ı suçluyor. Savaş’a göre, zehirli molozların taşınması esnasında gerekli özenin gösterilmemesi ve ortaya çıkan tozun toplumu sarması, hızlı çalışıp para kazanmaya’ çalışan emekçilerin becerisiydi. Başta ziyanlı mikropartiküller ve asbest olmak üzere enkaz içeriğinin tehlikesinden haberdar olduğunu ve bu durumdan kaygı duyduğunu söyleyen Savaş, “Bu son derece karmaşık bir mesele. Bir yandan insanlar işlerine dönmek istiyor ve yıkılan binalardan hızla kurtulmamız gerekiyor. Öte yandan molozları dökmek için ideal bir yer yok. Ancak molozların daha dikkatli, çevreye ve canlılara daha az zarar verecek şekilde kaldırılması gerekiyor” diyor.