×

Hıdırellez günü temizlik yapılır mı? Hıdırellez günü neler yapılır neler yapılmaz?

Hıdırellez Bayramı 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanıyor. Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar’da kutlanan mevsimlik bayramlardan biri olan Hıdırellez UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesine alınmıştır. Hıdırellez günü paklık yapılır mı? sorusu da bu sebeple merak ediliyor. 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı manasına gelmektedir. Türkiye’de Hıdrellez Bayramı 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanır. Peki, Hıdırellez günü neler yapılır neler yapılmaz?

Hıdırellez günü neler yapılıp neler yapılmayacağı 2024 yılında Hıdırellez’in gelmesi sebebiyle merak ediliyor. Hıdırellez zamanında her sene vatandaşlar günün anlam ve önemine uygun gelenekleri yerine getiriyorlar. Hıdırellez’in Orta Asya, Orta Doğu ile Anadolu kültürlerine ilişkin olduğu, kimileri ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ilişkin olduğu düşünülüyor. Eski Türkler 21 Haziran’da baharın gelişini kutlardı. Peki, Hıdırellez günü temizlik yapılır mı?

HIDIRELLEZ GÜNÜ TEMİZLİK YAPILIR MI?

Hıdırellez’de de nevruzda olduğu üzere paklık yapılır, yiyecek ve yeni kıyafetler hazırlanır, ateşler yakılıp üzerinden atlanır, mezarlar ziyaret edilir, yoksullara yardım edilir, kırlara çıkılıp eğlenilir, dilek tutulur, dua edilir. Lakin nevruz evvelce yeniye geçişi, Hıdırellez ise bolluk rahmeti simgeler. Hıdırellez tıpkı nevruz üzere Türk dünyasında coşkuyla kutlanan geleneklerden birisidir. Kutlamalar çerçevesinde oğlak ya da kuzu kesilir, boyalı yumurta kaynatılır, keşkek yapılır, dolma, çörek, börek, helva üzere çeşitli yemekler yapılır. Ayrıyeten kır gezisi yapılır. Yılın sağlıklı, bolluk rahmet içinde geçmesi dilenir. Kesilen kurbanlar yoksullara dağıtılır. Dargınlar barıştırılır.

HIDIRELLEZ’DE NELER YAPILMAZ?

*5 Mayıs akşamı evlenme çağına gelmiş kızlara bulaşık yıkattırılmaz.

*Hıdırellez günü, hiçbir yeşil kolundan koparılmaz.

*Bazı bölgelerde Hıdırıllez günü çamaşır yıkanması, konut temizlenmesi ve iş yapılması da uygun bulunmaz.

*O gün hiçbir tarla, bahçe işi yapılmaz.

HIDIRELLEZ GÜNÜ NELER YAPILIR?

Hıdırellez günü mesken temizlenmez, dikiş dikilmez, tarla sürülmez, çamaşır yıkanmaz, ağaç kesilmez. Hıdırellez günü sabah erkenden pencereler ve kapılar açılarak, rahmet ve sıhhat duaları edilir. Cetlerin mezarları ya da türbeler ziyaret edilir. Bir gün evvelce hazırlanan yiyecekler ile Hızır’ın uğradığı düşünülen Hızır kapısı adı verilen kale, yatır gibi yerlere ya da Hızır’ın İlyas ile buluştuğu düşünülen yeşillik kırlara akrabalar ve komşularla gidilir. Bazen Hızır hakkı için buralarda kurbanlar kesilir. Topluca cümbüşler yapılır, müzikler, maniler söylenir. Tabiatın yine canlanması simgeleyen bir ateş yakılır ve üstünden atlanır.